Profivit LipoDEKA 250 ml

20,40 

Kombinácia vitamínov D3 + E + K2 + A v lipozomálnej forme pre vyššiu vstrebateľnosť

Dostupnosť 6 na sklade

Kombinácia špeciálne upravených  v tuku rozpustných vitamínov pre lepšiu absorbovateľnosť a tak vysokú účinnosť. Lipozomálna forma umožňuje priame vstrebávanie nielen z tenkého čreva ale aj do buniek. Vitamíny rozpustné v tukoch (vitamíny A, D, E, K ) sa ťažšie vstrebávajú, pretože základné prostredie v tele je voda. Na ich vstrebanie sú potrebné žlčové kyseliny. Podľa posledných výskumov sa vďaka nesprávnemu stravovaniu a kombinácii potravín sa využije z potravy len malé množstvo týchto vitamínov. Nedostatok v strave a sťažený príjem sa podieľa na tom, že väčšina ľudí trpí ich nedostatkom. V tuku rozpustné vitamíny sú veľmi dôležité a skutočne ich nedostatok je veľmi rozšírený. Lipozomálna forma umožňuje, že sa  veľmi dobre vstrebávajú a tak môžu plniť svoje mimoriadne dôležité úlohy v našom tele.

 

Vitamín A (beta-karotén, retinol)

Vitamín A je potrebný pre zdravie všetkých buniek a je potrebný pre zrak. Je dôležitý pri tvorbe rodopsínu, aby sme videli v šere. Jeho nedostatok je spojený so šero slepotou. Pri dlhšie trvajúcom nedostatku vznikajú zmeny tyčiniek a čapíkov v sietnici oka s následným poškodením nervových vrstiev sietnice.

Vitamín A je tiež  dôležitý pre reprodukčnú činnosť, urýchľuje rast a vývoj kostí, chráni sliznice a  prikladá sa mu veľký význam pri prevencii rakoviny. Stimuluje činnosť imunitného systému. Pomáha premieňať škodlivé produkty látkovej výmeny a karcinogénne látky na menej škodlivé zlúčeniny.

Prejavy nedostatku

Prejavov je viac, spomeňme tie najdôležitejšie: suchá koža, slabé nechty, strata citlivosti čuchu, mäknutie kostí a zubov, vysušenie a zhrubnutie rohovky – šeroslepota, nočná slepota, slepota. Zhoršený rast u detí. Infekcie kože a slizníc. Znížená hladina bielych krviniek. Zhoršenie pamäti v dôsledku oxidatívneho poškodenia mozgových tkanív. Zhoršenie psoriázy. Vrodené chyby u detí. Tvorba kameňov (kalcium-fosfátových) v obličkách. Ďalej sú to predrakovinné zmeny kože a slizníc. Zníženie odolnosti. Rakovina.

Kde sa nachádza?

Betakarotén sa nachádza vo všetkých zeleninách, jeho najcennejším zdrojom sú však mrkva, špenát kapusta, kel. Z ovocia melón a marhuľa. Betakarotén (predstupeň vitamínu A) je žltooranžový pigment z rastlín. Zmena betakaroténu na A vitamín v našom tele prebieha asi 6 – 7 hodín, len podľa potreby tela a čo je dôležité, betakaroténom  sa nedá  predávkovať.

Potrebná denná dávka  Naše telo si ho vie dočasne uskladniť, preto ho nemusí dostávať každý deň. Odporúčané denné dávky pre Slovensko (ODD) sú rôzne: pre deti do jedného roka 400 mcg, deti  jedného roka od 800 do 1200 mcg  aj pre dojčiace ženy. RDA odporúča 800 mcg na deň = 2667 IU pre vitamín A. SONA odporúča dávku je 800 až 2000 mcg vitamínu A na deň.

 

Vitamín D (D3 cholekalciferol)

Reguluje správne využitie vápnika a fosforu – potrebných na výstavbu kostí a zubov. Spolu s vitamínmi A a C nás chráni pred nádchou. Jeho nedostatok spôsobuje rednutie (osteoporózu) a mäknutie (osteomaláciu) kostí, rachitídu, závažný zubný kaz. Vitamín D3 má protirakovinové účinky. Nedávne štúdie poukázali na význam D vitamínu pre imunitu. Nedostatok vitamínu D3 bol spojený so sklerózou multiplex, reumatoidnou artritídou, vysokým tlakom, ochoreniami srdca, depresiou, cukrovkou, dlhodobou bolesťou, osteoporózou a mnohými ďalšími ochoreniami. Tiež sa ukázalo, že D3 má významnú úlohu v obrane proti infekcii hlavne proti baktériám, podporovaním tvorby protibakteriálnych peptidov (katelicidiny LL-37).

Vitamín D3 je mimoriadne dôležitý je v detstve pre vývoj kostí, reguluje rast, tvrdnutie a opravu poškodených kostí a reguluje prerezávanie, rast a tvrdosť zubov. Pomáha tvoriť enzýmy sliznice, ktoré sú potrebné pri aktívnom prenose vápnika.  Vitamín D3 udržuje pevný nervový systém a činnosť srdca

Nedostatok vitamínu D3 sa vyskytuje pri zníženom obsahu v potrave a keď našu kožu nevystavíme slnečnému žiareniu

Kde sa nachádza?

Prirodzená forma sa nachádza v oleji z pečene rýb, alebo sa tvorí pobytom na slnku vplyvom slnečného ultrafialového (UV) žiarenia v koži zo 7 dihydrocholesterolu, ktorý pochádza z cholesterolu v tukových tkanivách kože.

Celý rad závažných ochorení sa vyskytuje v niekoľkonásobne vyššej miere v oblastiach, kde je nedostatok slnka, oproti tým krajinám, ktoré majú slnečného žiarenia dostatok. napr. onkologické ochorenia, skleróza multiplex, Crohnova choroba a mnohé ďalšie. Vitamín D3 sa podieľa aj na ochrane proti chrípke.

Potrebná denná dávka pre dospelých jedincov je cca 1500-2000 IU

 

Vitamín K 1, K2

Vitamíny skupiny K pomáhajú sú dôležité pri zastavení krvácania (vitamín K1) a pri  prevencii osteoporózy a rakoviny (vitamín K2) a taktiež prispieva k udržaniu zdravých kostí,  ovplyvňuje metabolizmus vápniku, zlepšuje využitie inzulínu a posilňuje imunitný systém.

Vitamín K1 (fylochinón, phylloquinone) je prirodzená forma, ktorá sa nachádza v listovej zelenine, je hlavnou formou vitamínu K1. Pritom skutočne absorbované množstvo do organizmu je malé, len asi 10% z vitamínu K1 v listovej zelenine je využiteľného pre organizmus. Je dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi. Vitamín K1 spolupracuje pri tvorbe bielkovinných látok potrebných na zastavenie krvácania (protrombín a faktory zrážania) a určuje rýchlosť krvného zrážania.

Vitamín K2 (menachinóny) je lepšie stráviteľná forma vitamínu K nachádzajúca sa v niektorých fermentovaných potravinách a doplnkoch stravy. Nachádza sa vo fermentovaných mliečnych výrobkoch kráv kŕmených čerstvou trávou a v niektorých fermentovaných potravinách (ako je napr. natto). K2 je produktom fermentácie a je vytvorený niektorými baktériami. Všeobecne platí, že fermentované potraviny obsahujú pomerne menšie množstvo vitamínu K2 (v porovnaní s K1 v listovej zelenine), avšak K2 má vyššiu vstrebateľnosť. Vitamín K2 je potrebný na činnosť bielkovín v kosti a obličke. Osteokalcín je hlavná nekolagénna bielkovina v kosti. Vplyvom vitamínu K2  sa mení na svoju aktívnu formu a viaže vápnik v kosti. K2 má úlohu v látkovej výmene vápnika pri jeho prenose a ukladaní a takiež je potrebný na premenu zásobného cukru glykogénu v pečeni na glukózu pri potrebe energie

Nedostatok

Vitamín K  je v prírode bohato zastúpený, hlavne v zelených listoch zeleniny. Môžu ho tiež vyrábať naše črevné baktérie Escherichia coli, takže avitaminóza (nedostatok vitamínu K) z nedostatočného prívodu sa prakticky nevyskytuje. Ale naproti tomu je avitaminóza z nedostatočného vstrebávania častá. Ako je to možné? Vitamín K je rozpustný v tukoch a ak je porušené vstrebávanie tukov, tak je porušené aj vstrebávanie vitamínu K. Toto vedie k jeho nedostatku, napríklad pri chýbajúcej žlči v čreve.  A čo sa stane, ak nemáme dostatok vitamínu K1? Nastávajú poruchy zrážania krvi,  následkom čoho sú rozsiahle krvácania aj po najmenších úrazoch, predĺžené zrážanie krvi, modriny, krvné podliatiny. Osteoporóza – nedostatok vitamínu K2  vedie k zhoršeniu ukladania vápnika do kostí pre znížené množstvo aktívnej kostnej bielkoviny osteokalcínu, ktorá viaže vápnik v kosti. Pacientom s osteoporózou sa ľahko lámu kosti, pretože majú nízku hladinu vitamínu K2. Čím nižšia hladina vitamínu K2, tým vážnejšie zlomeniny kostí. Vitamín K2 sa nachádza v zelených listoch.

 

Vitamín E (tokoferol )

Vitamín E je antioxidant ktorý pomáha pri prevencii a v liečbe ochorení srdca, rakoviny a starnutia. Tiež  je účinný proti (neplodnosti) sterilite.

 

Účinky vitamínu E

*chráni pred poškodením mnohé iné zlúčeniny ako vitamíny A a C, nenasýtené mastné kyseliny a membrány fosfolipidov. Treba si uvedomiť, že kyslík je životne dôležitý pre bunkové dýchanie, ale zničí bunky, ak ho antioxidanty neudržia pod kontrolou.

*je životne dôležitý pre trávenie a metabolizmus nenasýtených mastných kyselín.

*chráni bunky pred zničením škodlivinami, peroxidmi a voľnými radikálmi tvorenými z organických molekúl pri normálnych metabolických pochodoch

*chráni pľúca pred poškodením zo vzdušného znečistenia

*chráni obal buniek – bunkovú membránu buniek

*podporuje rozvoj a napätie svalov srdca, kostrových aj hladkých svalov tráviaceho traktu

*brzdí starnúce procesy buniek,  predlžuje život červených krviniek

*vitamín E a C znižuje tvorbu nitrozamínov (rakovinotvorne látky) v pečeni

*Chráni pred ochorením srdca, rakovinou a porážkou, čo sú tri hlavné príčiny smrti.

*Doplnenie vitamínu E je užitočné aj pri mnohých ďalších ochoreniach, zvlášť pri srdcovocievnych ochoreniach, cukrovke, cystickej fibróze pľúc, pri menopauze, Parkinsonovej chorobe, v tehotenstve na zabránenie predčasného prasknutie obalov.

*Hrá dôležitú úlohu v metabolizme tukov, cukrov, bielkovín a v hospodárení s tekutinami. Zvyšuje regeneráciu buniek.

* Chráni polonenasýtené mastné kyseliny a cholesterol pred oxidáciou. Toto je mimoriadne dôležité, lebo oxidovaný cholesterol sa stáva agresívny a ukladá sa pod cievnu výstelku, a tak zužuje cievy.

* Ďalšie dôležité účinky sú na nervovú sústavu, reprodukčné schopnosti, omladzuje pokožku a vlasy. Rozťahuje cievy, zamedzuje zrážanie krvi, znižuje vysoký krvný tlak a má diuretický účinok.

* ochrana endotelu, zvýšenie  biologickej dostupnosti NO. Stabilizácia bunkových membrán, zvýšenie elasticity erytrocytov.

* má protirakovinné vlastnosti (napríklad tokotrienoly, gama tokoferol) antioxidačný a antiproliferačný účinok, expresia p53, inhibícia tvorby nitrozamínov.

 

Ako sa prejavuje nedostatok

Praskanie červených krviniek, nasledované zvýšeným ukladaním tuku v srdci a svaloch. Zvrašťovanie spojivových tkanív a svalová degenerácia, zápaly obličiek (tubuly sú upchaté mŕtvymi bunkami), upchatie žlčových ciest, dlhodobý zápal podžalúdkovej žľazy. Dlhodobé ťažkosti tráviaceho traktu. Neplodnosť u mužov a žien. Postupná nervovosvalová choroba u detí aj dospelých. Tvorí sa  starecký pigment – lipofuscín.

Kde sa nachádza

Vitamín E sa nachádza v pšeničných klíčkoch, olej z pšeničných klíčkov, nerafinovaný zeleninový olej, oriešky, semená, zelené listy zeleniny. Zároveň môžeme povedať že ho ničí svetlo a kyslík, teplotne je stabilný pri varení, ale ničí sa mrazením. Pri skladovaní pri izbovej teplote sa zničí asi 50 % za 2 týždne. Vstrebáva sa v tenkom čreve spolu s tukmi, asi 40 až 60% sa absorbuje do lymfy (v chilomikrónoch), zvyšok odchádza nestrávený. Napriek konzumácii správnych potravín sa však dostatočné množstvo nedá získať. Dôležité je užívanie doplnkov.

Potrebná denná dávka

1 mg d-alfa tokoferolu – prirodzený vitamín E = 1,49 IU. 1 mg d- alfa tokoferol – syntetický =1 IU. Priemerná dávka podľa SONA je 70 – 800 IU.  RDA je 15 mg/deň. Odhaduje sa, že menej ako toto množstvo má asi 20 – 40 % populácie v USA (podľa obsahu v spracovanej strave).

 

Lipozomálne vitamíny-Lipo DEKA: D3, K2, A, E:  zloženie:

Profivit LipoDEKA 250ml

Aktívne látky v dennej dávke (5 ml):

Zloženie Profivit Lipodeka

Recenzie

Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.

Pridajte prvú recenziu pre “Profivit LipoDEKA 250 ml”

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nákupný košík
Profivit LipoDEKA 250 mlProfivit LipoDEKA 250 ml
20,40 

Dostupnosť 6 na sklade