Ízületi gyulladás, arthritis, reumatoid arthritis

Dr. Arnold Renshaw az angliai Manchesterből az Annals of Rheumatic Disease folyóiratban beszámolt arról, hogy jó eredményeket ért el enzimes kezelésekkel több mint 700 betegnél, akik reumatoid arthritisben, osteoarthritisben vagy fibrózisban szenvedtek. Egyes esetek ankylosing spondylitisben szenvedtek - náluk is bevált a kezelés. 556 beteget gyógyított az arthritis különböző típusára, 283 jelentősen javult további 219 pedig valamivel kevésbé javult. A 292 rheumatoid arthritisben szenvedő betegből 264 személynél állt elő különböző fokú javulás. Minél hosszabb ideje tart a betegség, annál tovább kell várni a javulásra, habár a többségnél javulás már 2-3 havi enzimes kezelést követően tapasztalható volt.

Általánosságban az osteoarthritisben szenvedők fájdalma hamarább enyhül szerrapeptáz kezeléssel, mint a rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél, amely intenzívebb kezelést igényel. A legjobb eredmény úgy érhető el, ha az enzimek mellé az étrend is változik.

Ennek a nagyon komoly megbetegedésnek a hivatalos kezelése magába foglalja az olyan erősen veszélyes gyógyszereket is, mint a szteroid és nem szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszerek, valamint methotrexátot (citosztatikum) a D-penicillamint, amelyek komoly mellékhatásokkal bírnak. A rheumatoid arthritisben szenvedő állatokon és embereken végzett számos tanulmány kimutatta, hogy az enzimes kezelés enyhítheti a fájdalmakat és gyulladást, legalább annyira, mint a hagyományos kezelés, azonban mellékhatások nélkül, amelyek az enzimeknél valójában nem is léteznek. Azok az orvosok, akik a betegeknek proteolitikus enzimeket adnak, megelőző hatásokat állapítottak meg, amelyek jobb mozgékonyságot, kisebb izomtömeg vesztést, kevesebb gyulladt ízületet és kevesebb tromboembóliás szövődményt, kevesebb fájdalmat a duzzanatoknál, a mozdulatlanság során kisebb porc- és toksérülést okoznak.

Hogy dolgozik a szerrapeptáz? Jelentősen segít azzal, hogy tisztít a gyulladásos, elhalt és heges szövetektől. A problémás szövetek eltávolításával a test ezt a sérült részt egészséges szövettel pótolhatja.

A kezeléshez a megfelelő étrendet is biztosítani kell. A betegek 80 %-ánál teljesen elmúltak az artritisz tünetei, ami azt mutatja, hogy a szerrapeptáz kezelés helyes, és képes gyógyulást hozni.