Sérülések

Németországban és más európai országokban a szerrapeptáz megszokott a gyulladásos és baleseti duzzanatok kezelésében. Ennek az anyagnak a legtöbb tanulmánya Európából ered.

Az egyik tanulmány szerint a német kutatók vizsgálták a szerrapeptáz hatását a műtétet követő duzzanat
és fájdalom esetén. Ebben a tanulmányban 66 beteg szerepelt, akiket a térd oldalsó ínjának friss szakadása miatt műtöttek. A harmadik műtét utáni napon az a csoport, amely szerrapeptázt kapott, 50%-kal kisebb duzzanattal rendelkezett mint a másik csoport. Azok a betegek, akik szerrapeptázt kaptak, korábban lettek fájdalommentesek, mint a másik csoport, és a 10-ik napra teljesen fájdalom nélkül éltek. A betegek másik két csoportja, amely hagyományos kezelést kapott, pozicionálással, nyugalommal és jéggel, ugyanabban az időben nem tapasztalták a duzzanat csökkenését. (Esch PM, Gerngross, H., Fabian, A., Fortachr Med,107(4):67.8, 71–2 1989 Feb 10)

Hilary Freeman interjúja Lea Verity, 32 éves sportmenedzserrel a yorkshire-i Doncasterből, akinek a szerrapeptáz megváltoztatta az életét: Lea több mint 25 évig szenvedett állkapocs fájdalmaktól és az arc érzéketlenségétől a pályán történt balesetet követően, amelyet még 6 évesen szenvedett el. A baleset az állkapocs szöveteit károsította,az ízület körüli gyulladással, izomgörcscsel és becsípődött ideggel kísérve. Az állapot fájdalmat okozott neki étkezés, sőt nevetés közben is. Sok éjszakát töltött szenvedések közepette, meleg vizes palackkal az arcán, amikor már a szokásos analgetikumok nem segítettek. „Valami olyasmi volt ez, mint valami állandó fülfájás, éles, szúrós fájdalommal, amelytől úgymond a lélegzetem is elakadt” mondja. „A fájdalom azt okozta, hogy kancsalítani kezdtem, érintette a látásomat és nem éreztem az arcom egyik felét. Amikor romlott a helyzet, nem tudtam az állkapcsomat se kinyitni. Még a kezemmel se tudtam kinyitni a számat. Sem az orvosok, sem a fogorvosok nem tudtak rajtam segíteni. Arra utaltak, hogy problémám pszichikai jellegű. Minden, amit tehettek, hogy időről-időre ibuprofent írtak fel. Egy évvel ezelőtt a temporo–mandibuláris ízület TMJ szindrómát diagnosztizáltak nálam, amelyet az orvosok nem tudnak gyógyítani - egyetlen lehetőséget számomra az esetleges analgetikumok jelentették, és az esetleges műtét, amelynél alacsony esély volt a sikerre. Utáltam, hogy függtem az analgetikumoktól (fájdalomcsillapító gyógyszerektől). Kellemetlen mellékhatásokkal bírnak, mint dyspepsia (emésztési zavar) és gyomorsav-túltengés.” Lea feladta a reményt, hogy valaha is meggyógyul. Majd kipróbálta a szerrapeptázt.

„Már néhány nap után javulást figyeltem meg,” meséli Lea. "Az érzékenység az arcomban kezdett megújulni és a fájdalom már nem volt olyan rossz. Két hét után abbahagytam az ibuprofen szedését. Nem tudtam elhinni – fájdalom nélkül voltam, az állkapocs merevségem eltűnt és ismét teljes érzékenységgel bírtam. A szerrapeptáz néhány hét alatt többet ért el, mint a több éves ortodontikus kezelés.” Lea élete drámaian megváltozott azóta, hogy szerrapeptázt szed. „Csökkentettem az adagot és tünetmentes vagyok. Gyomor problémáim eltűntek, semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam és sokkal erősebbnek érzem magam.” Bárhogy is van, Leának ma semmije sem fáj. A szerrapeptázt két hónapig szedte, és tünetei csaknem egy éjszaka alatt eltűntek.

Egy másik tanulmány a szerrapeptáz hatását ízületi műtétet követő krónikus gennyesedésnél vizsgálta. 174 beteget kezeltek – 88 kapott szerrapeptázt a műtét előtt 3 nappal és 5 nappal utána, 86 beteg placebót kapott. A duzzanat mértéke a szerrapeptázzal kezelt betegek esetén jelentősen kisebb volt, mint a másik csoportban. A betegek semmilyen mellékhatást sem tapasztaltak. (Tachibana, M., Mizukosi, 0., Harada, Y., Kawamoto, K., Nakai, Y. Source: Pharmatherapeutica, 3(8):526–30 1984)

Bonnie O’Sullivan többször elolvasta Christine Thorn (2004) cikkeit az újságban a szerrapeptázról, amelyek olyan jól hangzottak az ő Sandy lánya számára is. Mindketten egészségügyi problémáktól szenvedtek. Még aznap délután megkezdték a szerrapeptáz szedését, és már az első tabletta bevételét követően észlelte az egész testét átjáró fájdalom enyhülését. A következő napon (csak 3 tabletta után) Sandy mély mellkasi köhögése sokat javult, és az életre való általános kilátásai is javultak. "A fő ok amiért elkezdtem szedni a szerrapeptázt, a szívroham és agyvérzés megelőzése, tehát nem észleltem gyors változást. Azonban három napon belül elmúlt a vágyam a tejtermékek iránt - elmúlt az allergiám?" (David Potteron: Therapy Weekly, September 2002)

A szerrapeptáz elpusztítja a halott szöveteket, mint a vérrögök, ciszták és artériás plakkok, és blokkolja a gyulladásos folyamatokat. Itt van egy fiatal nő története, aki hat évig szenvedett hátfájástól egy motorkerékpáros baleset következményeként. A szerrapeptáz tíz napos használatát követően a fájdalma eltűnt. Ha eltekintünk a sportsérülésektől és a fájdalom egyéb okaitól, az enzimet az izmok gyógyítására szánták, mint ízületi gyulladások (arthritis), fibromyalgia, krónikus obstrukciós tüdőbetegség, a bél gyulladásos betegségei és sclerosis multiplex.