Magas vérnyomás

Szív- és érrendszeri betegségekre Szlovákiában a statisztikák szerint a lakosság 52%-a halálozik el. Mivel különböző fokú érszklerózisban mindannyian szenvedünk - ezekre a betegségekre mindannyian meg is halnánk. A lakosság egy része hamarabb hal meg egyéb betegségekben, daganatok, balesetek hatására.

Ha az ér átmérője szklerotikus plakk hatására 30%-a alá csökken, a véráramlás elégtelen. Az a szerv, amelyet ez az ér táplál, például a vese (máj, agy), üzenetet küld az agyba, hogy kevés oxigénhez és tápanyaghoz jut. Az agynak egyetlen lehetősége van a vérellátás javítására - növeli a nyomást. Így több vér áramlik át a beszűkült éren, és több oxigén és tápanyag jut az adott szervbe.

                                                   cievy   cievy 2

                                                             1.                             2.                             3.                            4. 

1.a koleszterin lerakódásának kezdete  

2.  atherosclerosis /az érbelhártya alatti először kásaszerű anyagot tartalmazó, később kalcium lerakódása miatt megkeményedő plakkokk növekedése /– az érelmeszesedési legjellemzőbb formája   

3.  érszűkület 

4. atherosclerosisus plakk megrepedése 

 

 Az agy utasítást ad a szívnek, hogy növelje a vérnyomást. A magasabb nyomás azonban leterheli a szívet és érrendszert, amely erre nincs felkészülve. A szívnek többet kell dolgoznia, ezzel rövidítjük meg az életünket. A beteg nem érzi jól magát, meglátogatja az orvost, megállapítják nála a magas vérnyomást, gyógyszert kap a vérnyomás csökkentésére, hogy óvják a szívét. A nyomás helyrejön, azonban a szerv (vese, máj, agy vagy egyéb) vérellátása nem megfelelő marad. Ha a szerv vérellátása nem megfelelő, akkor rosszul működik, oxigénhiánynál súlyosbodik az elsavasodás, amely további problémák alapját képezi. A savas - oxigénhiányos környezetben könnyen alakulnak ki gyulladások és daganatok. A helyes kezelés során meg kellene tisztítani az ereket, amihez jelenleg csak bonyolult és nehéz műtétek állnak rendelkezésre.

A szerrapeptáz abban egyedi, hogy képes erre. Mondunk egy példát: a beteg Č. M., 59 éves nőt 2010 decemberében vizsgálták meg a szív körül megjelenő fájdalom miatt a pozsonyi Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetében. A fő ereit is megvizsgálták, amelyek a fejet látják el - a nyaki verőereket. A vizsgálat eredménye: balra a nyaki verőéren vastag atheromás plakk volt, ulcer áramlás 170 cm/s, sztenózis ACI bal 50%-ig ACE, jobb 50%-ig. Ezt a leletet a biztonság kedvéért még egyszer ellenőrizték egy másik munkahelyen, amely azt megerősítette. Szerrapeptázt kapott 240 000 IU reggel éhgyomorra. A 3 hónap múlva megvalósuló ellenőrzés nem talált semmilyen érszűkületet sem meszes lerakódást az érfalon. Mivel az eredmény hihetetlen volt, ismét ellenőrizték azt a Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetében - az orvosok megerősítették, hogy a beteg erei rendben vannak érszűkület és lerakódás nélküliek (1+2 ábra)

 obr1

Az első kép 2011 január 18- ból származik – vastag szklerotikus lemezzel – érszűkülettel.

obr2

A második kép a három hónappal későbbi állapotot mutatja a Szerrapeptáza szedése mellett. A második kép 2011 áprílis 11.-éröl származik, ahol jól láthatók az érszűkület nélküli – immár tiszta ereket.

A második beteg, V.A. 53 éves nő, mindkét nyaki verőerénél (az agyat ellátó főerek) szűkületet állapítottak meg. 2010.11.16-án műtötték - jobb oldali everz carotis endarterectómiát hajtottak végre rajta (nehéz műtétről van szó, amely során az eret „belülről tisztítják meg”). Ellenőrzés januárban: 40 % restenosis jobbra és 45-50 %-os szűkület balra arteria karotis komunis (közös nyaki verőér). A bal oldalt is műteni tervezték. Tudomást szerzett a szerrapeptázról,  szedni kezdte, majd az ellenőrzésen azt kérdezték tőle mit szedett, mivel állapota javult és már nem volt szüksége műtétre.

Ha az ér megtisztul és javul a véráramlás, az adott szerv ellátása is javul - az nem küld több jelzést az agynak, hogy kicsi a vérellátása. Az agy ezt követően utasítást ad a szívnek, hogy már nem kell emelnie a vérnyomást, így a vérnyomás csökken.

A szerrapeptáz 3 hónapos szedését követően (tömeg alapján 2 kapszula 70 kg-ig afölött 3 kapszula –120 000 IU reggel éhgyomorra) az orvosok a betegeknek csökkentették a vérnyomás gyógyszerük adagját, és a vérnyomás a felezett gyógyszeradag ellenére nem növekedett. Ezután fokozatosan csökkentették a vérnyomás gyógyszert, egészen addig, amíg gyógyszer nélkül normál vérnyomást nem értek el. Ez a feltételezés számos betegünknél beigazolódott.