Gyulladások

Az enzimeket a fertőzések kezelésénél az antibiotikumok hatékonyságának fokozására is használják.

Olasz mikrobiológusok állítják, hogy a biofilm képzés a bakteriális rezisztencia egyik legelterjedtebb mechanizmusa, és ez gyakori oka az endoprotézisekben és stentekben való fertőzések sikertelen kezelésének. Különböző kísérleteket végeztek a biofilm-képződés és a bennük növő baktériumok megfékezésére. Hét különböző kísérlet során rájöttek, hogy a szerrapeptáz jelentősen megnöveli az antibiotikumok hatékonyságát, és fékezi a biofilm képződést.

A klinikai vizsgálatok Európában kimutatták, hogy a proteolytikus enzimek az olyan antibiotikumok kombinációjában, mint az ampicillin, tetraciklin és trimetoprim, az antibiotikum koncentrációjának jelentős növekedéséhez, és gyorsabb gyógyuláshoz vezetnek. Az urológiában sikeresen használják a cystitis kezelésében - húgyhólyag és mellékhere gyulladás. A szerrapeptáz feloldja a szöveteket, mint például a hegek, és blokkolja a gyulladást okozó vegyi anyagokat. Ez teszi hatékonnyá a gyulladás okozta megbetegedéseknél.

Nem oly rég a japán kutatások jelezték, hogy a szerrapeptáz a vírusos megbetegedések kezelésében vagy megelőzésében is segíthetne, mint az AIDS és hepatitisz B és C (májgyulladás). A mechanizmus minden esetben az enzim azon tulajdonsága, hogy képes elvágni vagy elhasítani a proteinláncot (fehérjelánc) két vagy több részre, többnyire adott metszési pontokon. Ugyanilyen mechanizmussal képesek a peptidázok inaktiválni a HIV-vírust, amely AIDS-et okoz - a vírusproteinek lerövidítésével, amelyek azt okozzák, hogy képes fertőzni és megbetegedést előidézni.

Az enzimek, mint gyulladáscsökkentő szerek orvosi felhasználása már több éve ismert.
A 20-ik század 50-es éveiben megállapították, hogy az injekciósan érbe adott tripszin képes váratlanul megszüntetni a különböző gyulladások tüneteit, beleértve a rheumatoid arthritist is (az egyik legrosszabb fajta ízületi gyulladást), a colitis ulcerosa (bélgyulladás) és atipikus vírusos pneumónia (tüdőgyulladás). Ezt követően megállapították, hogy az izomba adott enziminjekciók hatásosak a műtét utáni duzzanatok, a tromboflebitisz, kisebb gerinctorzulások kezelésében, és meggyorsítják a sportoláskor szerzett zúzódások gyógyulását.

Hatásuk feltételezett módja a gyulladást okozó anyagok felbontása, a duzzadások mérséklése, a fibrinolízis aktiválása, az immunkomplexek redukciója (ellenanyag és antigén komplexek) és a molekulák proteolitikus módosítása, amelyek a gyulladásos sejtek célra való tapadását közvetítik a sejt felületén (a molekulák adhézióját jelentősnek tartják az artritis és egyéb autoimmun betegségek fejlődésében).

Feltételezik továbbá, hogy a proteolitikus enzimek fájdalomcsillapító hatását a bradykinin hasadása okozza, amely a fájdalomjelzésbe bevont molekulák futárja.