Bélbetegségek

Colitis ulcerosa

A végbelet és olykor a vastagbelet sújtja. A kis- és nagy fekélyek gyulladása a vastagbélben zajlik, aminek erős és véres hasmenés, fájdalom és hosszan tartó fáradtság a következménye. A tünetek különbözőek, aszerint mennyi vastagbél érintett. Ezen túlmenően érintett lehet a bőr, a szem és az ízületek is. Ha csak a végbél érintett proktitiszről beszélünk.

Crohn-betegség

Leggyakrabban a vékonybelet és a vastagbelet érinti. Gyulladást, mély fekélyeket és hegeket okoz a bélfalon. A fő megnyilvánulása a hasi fájdalom, és az erős hasmenés, tömegvesztéssel együtt. Olykor ez is egyéb gyulladásos megnyilvánulásokhoz kötött, amely az ízületeket, bőrt vagy szemet érinti.

Irritált vastagbél

Az emésztőrendszer működésének zavara, amely hasi fájdalommal és a vastagbél zavarának kényelmetlenségeivel társul, hasmenés, obstipáció vagy mindkettő kíséri, hónapokig vagy évekig tart. Ez a diagnózis a felnőttek 10-20 %-t érinti, és ezek a megnyilvánulások gyakori okai az orvos meglátogatásának. A tudósok feltételezik, hogy ez egyike a leggyakoribb funkcionális bél rendellenességeknek. Többnyire a nőket érinti - 70 %-ot.

Mi váltja ki ezt a betegséget? Táplálkozási szakértők tudják, hogy ezeket a problémákat okozza az étrend (a stressz is szerepet játszik).

Hogyan segíthet a szerrapeptáz? Jelentősen – azzal, hogy megtisztít a gyulladástól és elhalt szövetektől enyhülnek a tünetek, és a sérülés gyors helyreállítása lehetséges.